Bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde birçok yabancı uyruklu öğrenci ve vatandaş bulunmaktadır. Verilere göre; 2019-2020 eğitim öğretim döneminde KKTC’ye 140 farklı ülkeden öğrenci gelmiş ve KKTC’de toplam 41.219 yabancı öğrenci olduğu tespit edilmiştir.
Bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde birçok yabancı uyruklu öğrenci ve vatandaş bulunmaktadır. Verilere göre; 2019-2020 eğitim öğretim döneminde KKTC’ye 140 farklı ülkeden öğrenci gelmiş ve KKTC’de toplam 41.219 yabancı öğrenci olduğu tespit edilmiştir.
Öğrenciler genelde Nijerya, Ürdün, Suriye, Kamerun, İran, Irak, Zimbabve, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Libya ve Filistin gibi ülkelerden KKTC’ye gelmeyi tercih etmektedirler. Öğrenci olarak gelenlerin haricinde de KKTC’ye çalışmak ya da yaşamak amacıyla yabancı ülkelerden gelenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.
Görüldüğü üzere, KKTC nüfusunun büyük çoğunluğunu yabancı ülkelerden gelen insanlar oluşturmaktadır. Salgın sürecinde, öğrenci ve turistlerin gitmesiyle ülkedeki nüfus büyük ölçüde azalmıştır.
Hayatlarının belli bir bölümünü belki tamamını daha önce hiç tanımadıkları bir ülkede geçirmeye karar veren bu insanlar çoğunlukla Türkçeye hakim olmadıkları gibi KKTC’de sahip oldukları haklar konusunda bilgilendirilmemektedirler.
Çoğu yabancı uyruklu kadın casinolarda düşük ücretler karşılığında uzun saatler ve zor koşullarda çalıştırılmaktadır. Yabancı öğrenciler ise bir problemle karşılaştıkları takdirde, kendilerine destek ve yardımcı olabilecek kimseyi bulamamakta, nereye, nasıl başvurması gerektiğini bilmemektedirler.
İstihdam edilen yabancı uyruklu kişiler çalışırken veya işten ayrıldıktan sonraki sahip oldukları haklarını bilmemektedir. Bu sebeple yabancılara ucuz iş gücü gözüyle bakılmakta ve çoğu zaman bir açıklama dahi yapılmaksızın işlerine son verilmektedir. Örneklerini daha da çoğaltabileceğimiz bu problemlerle karşılaşan insanlara nereye başvurması gerektiği veya sahip olduğu hak ve imkanlar öğretilmediği sürece yabacıların uğradıkları hak kayıpları farklı sebeplerle sürmeye devam edecektir.
Hem KKTC’ye yabancı ülkelerden gelen insanların hak kaybını engellemek adına hem de ülkede huzur ve düzeni sağlamak adına KKTC’ye gelmek isteyen kişilere öncesinde ülke düzeni ve hakları hakkında bilgilendirme yapılmalı geldikten sonraki süreçte ise bu bilgilendirmeler detaylandırılmalıdır.
Örneğin sokak, otobüs durakları gibi herkesin görebileceği yerlere billboardlar konularak yabancıların bilinçlenmesi sağlanabilir. Herkesin erişebileceği alanlarda yabancıların haklarına ilişkin bilgi edinebilecekleri, rehber vasfı görmesi amacıyla kitapçıklar ve broşürler bırakılabilir, yabancı öğrencilere okula kayıt oldukları andan itibaren ülke ve haklarına ilişkin bilgi verebilecek danışman atanması zorunlu hale getirilebilir, öğrencilere ve ikamet etme amacıyla gelen yabancılara özellikle dikkat etmesi gereken hususlar hakkında ülkeye ilk giriş yaptıkları zaman bilgilendirici bir seminer verilmesi sağlanabilir.
Yukarıda saydığımız, örnekler arttırılabilir ve iyileştirilebilir. KKTC gibi çok uluslu bir toplum yapısına sahip olan bir devletin yabancı ülkelerden gelen nüfusunu kaybetmemesi adına daha dikkatli ve özenli olması , her türlü önlemi en iyi şekilde alması gerekmektedir.